Contact
QR code for the current URL

Story Box-ID: 1128815

Kögel Trailer GmbH Am Kögel-Werk 1 89349 Burtenbach, Germany http://www.koegel.com
Contact Mr Maximiliam Franz +49 8285 8812318
Company logo of Kögel Trailer GmbH

Nejnižší vlastní hmotnost a stabilita bez kompromisů: Model Lightplus Rail výrobce Kögel je nejlehčí vozidlo typu Curtainsider s možností železniční přepravy

(PresseBox) (Burtenbach, )
Světová premiéra na veletrhu IAA Transportation 2022: Kögel Lightplus Rail je první návěs s lehkou konstrukcí pro kombinovanou dopravu. I přes výhodu užitečného zatížení až jedné tuny nemusejí zákazníci dělat žádné kompromisy v oblasti funkčnosti a manipulace. Vystavovaný návěs je navíc vybaven aerodynamickými optimalizacemi, abychom i nadále snižovali emise CO2.

Společnost Kögel představí na veletrhu IAA Transportation 2022 první návěs s lehkou konstrukcí, určený pro železniční přepravu. Model Kögel Lightplus Rail nabízí oproti srovnatelnému standardnímu provedení výhodu odlehčení až o jednu tunu a spojuje tak ekonomické a ekologické výhody vozidel s lehkou konstrukcí s využitím ekologického způsobu dopravy po železnici.

Za tímto účelem vývojáři společnosti Kögel zásadně přepracovali rám návěsu Kögel Cargo Rail, kdy vyšli z konstrukce vozidel s lehkou konstrukcí řady Lightplus. Především využitím vysokopevnostních ocelí a s tím spojené možnosti cíleně snižovat tloušťky materiálů se jim podařilo výrazně snížit vlastní hmotnost návěsu při stejně vysoké zatížitelnosti.

Už v základním provedení o 300 kilo lehčí než standardní model

V základní výbavě váží Kögel Lightplus Rail 6060 kilogramů, což je přesně o 300 kilo méně než standardní provedení modelu Kögel Cargo Rail. Přitom tento model už tak patří k nejlehčím vozidlům své třídy a je zhruba o 200 kilo lehčí než srovnatelná konkurenční vozidla. Prostřednictvím volitelně dostupných možností lehké konstrukce jako jsou disky, vzdušníky a podpěry sedla z hliníku se podařilo stlačit vlastní hmotnost modelu Lightplus Rail až na 5750 kilogramů.

Je to vynikající hodnota, protože návěsy k nakládce na železnici jsou zpravidla výrazně těžší než modely v provedení pro silniční provoz. Důvodem jsou speciálně zesílené vázací prvky u provedení pro kombinovanou přepravu, takže v kontejnerovém terminálu může jeřáb vozidlo uchopit za čtyři body, tak zvané uchopovací hrany, a zvednout do kapsového železničního vozu.

Nižší vlastní hmotnost umožní citelnou úsporu paliva

Vyšší vlastní hmotnost snižuje užitečné zatížení návěsu. Na vozidla v kombinované dopravě se vztahuje úprava výjimek, která dovoluje zvýšení povolené celkové hmotnosti jízdní soupravy na 44 tun mezi místem nakládky a vykládky a nejbližším vhodným nádražím, aby bylo možné tuto nevýhodu vyrovnat. Tato úprava ale nevyrovnává zvýšenou spotřebu paliva tahače na silnici, způsobenou touto vyšší hmotností.

Z důvodu nižší vlastní hmotnosti nabízí model Kögel Lightplus Rail na silnici nejen vyšší užitečné zatížení, ale také šetří naftu a snižuje tím stopu CO2, která přímo souvisí se spotřebou paliva. Podle nezávislých zdrojů je možné dosažení úspory nafty 0,6 l/100 km na tunu nižší hmotnosti[1]. Předběžné výpočty pomocí VECTO (Vehicle Emission Calculation Tool), což je simulační nástroj Evropské komise ke zjištění emisí CO2 a spotřeby paliva těžkých užitkových vozidel, tento údaj potvrzují.

Již v základní výbavě vhodné pro běžné kapsové železniční vozy

I přes lehkou konstrukci se ale zákazníci nemusejí obávat omezení v oblasti použitelnosti nebo manipulace s vozidlem. Návěs nemá oproti běžnému provedení pro železniční přepravu žádné nevýhody. Vozidlo je vhodné už v základní výbavě pro použití v běžných kapsových železničních vozech typu c, e, f, g, h a i. Na přání je model Lightplus Rail dodáván s ochranou proti podjetí, sklápěnou pomocí plynové pružiny. Tím je vytvořen potřebný volný prostor pro dodatečnou nakládku na kapsové železniční vozy typu a a d.

Díky modulární konstrukci Kögel mají zákazníci k dispozici všechny varianty vybavení Cargo Rail i pro model Lightplus. Patří k nim řešení pro průmyslová odvětví s výbavou pro převoz papíru nebo kapsy na sloupky pro přepravu oceli, podobně jako dvojitá kodifikace s nástavbou FlexiUse.

Vystavovaný vůz je opatřen zesílenou konstrukcí nástavby Strong & Go, která umožní při tvarově přizpůsobeném uložení nákladu, jako jsou nápoje, mimořádně jednoduché zajištění nákladu a splňuje směrnici Daimler 9.5 i bez zásuvných latí. Kromě toho je vozidlo vybaveno nápravou Kögel Trailer KTA NOVUM v provedení Rail s děleným vzduchovým měchem pro nakládku na železniční vagóny.

Vystavované vozidlo s aerodynamickým kapotováním OptiFlow

Na modelu Lightplus Rail si mohou návštěvníci veletrhu prohlédnout kapotáž zadní části vozidla OptiFlow Tail. Systém optimalizuje aerodynamiku na zádi návěsu a snižuje tak především za vyšších rychlostí jízdy spotřebu paliva a emise CO2 tahače až o 1,1 l/100 km.

[1]Zpráva BASt, sešit F 103: „Technické možnosti snížení emisí CO2 u užitkových vozidel“, 2015)

Website Promotion

Website Promotion

Kögel Trailer GmbH

Společnost Kögel je jedním z předních výrobců návěsů v Evropě. Všechna nabízená užitková vozidla a řešení přepravy pro spedice a stavebnictví vychází z více než 85letých zkušeností firmy a vynikají proto svou kvalitou „made in Germany“. Společnost Kögel považuje za svou odpovědnost navrhovat přepravní a logistické procesy ve shodě s politikou a se zákazníky způsobem přátelským k životnímu prostředí a klimatu. Motto společnosti „Economy meets Ecology – Because we care“ je zárukou: Společnost Kögel podporuje všechny zákazníky svými vynikajícími odbornými zkušenostmi, hlubokými znalostmi v oboru a především odolnými, ekologicky a ekonomicky udržitelnými výrobky z lehkých konstrukcí. Sídlo firmy a hlavní výrobní závod Kögel Trailer GmbH se nachází v bavorském Burtenbachu. Ke společnosti Kögel patří také závody a pobočky v Ulmu (Německo), Duingenu (Německo), Chocni (Česká republika), Veroně (Itálie), Galluru (Španělsko), Kampenu (Nizozemí), Corcelles-en-Beaujolais (Francie), Schärdingu (Rakousko), Padborgu (Dánsko) a v Moskvě (Rusko).

The publisher indicated in each case (see company info by clicking on image/title or company info in the right-hand column) is solely responsible for the stories above, the event or job offer shown and for the image and audio material displayed. As a rule, the publisher is also the author of the texts and the attached image, audio and information material. The use of information published here is generally free of charge for personal information and editorial processing. Please clarify any copyright issues with the stated publisher before further use. In case of publication, please send a specimen copy to service@pressebox.de.
Important note:

Systematic data storage as well as the use of even parts of this database are only permitted with the written consent of unn | UNITED NEWS NETWORK GmbH.

unn | UNITED NEWS NETWORK GmbH 2002–2024, All rights reserved

The publisher indicated in each case (see company info by clicking on image/title or company info in the right-hand column) is solely responsible for the stories above, the event or job offer shown and for the image and audio material displayed. As a rule, the publisher is also the author of the texts and the attached image, audio and information material. The use of information published here is generally free of charge for personal information and editorial processing. Please clarify any copyright issues with the stated publisher before further use. In case of publication, please send a specimen copy to service@pressebox.de.