Nieuwe generatie modulaire precisiereductoren

Sumitomo presenteert de ééntraps serie F4CF-DA

Sumitomo_F4CF_DA_Series
(PresseBox) ( Markt Indersdorf, )
In 2015 heeft Sumitomo Drive Technologies de serie precisiereductoren (F4CF-D) systematisch ontworpen als een modulair systeem en in 2017 is het systeem uitgebreid met compatibele componenten, bijvoorbeeld voor de montage van motoren. Dit jaar wordt de ééntraps opvolgerserie op de markt gebracht onder de naam F4CF-DA-serie. Sumitomo presenteerde deze verder ontwikkelde productgeneratie voor het eerst op de beurs “SPS connect”, die - vanwege de coronamaatregelen - heeft uitsluitend virtueel plaatsgevonden.
Op basis van de beproefde Fine Cyclo technologie* - de basis van alle Sumitomo precisie reductoren - biedt deze nieuwe ontwikkeling nu een aantal belangrijke voordelen. De belangrijkste innovatie - in vergelijking met producten van andere fabrikanten - is het aanzienlijk toegenomen koppel per bouwgrootte. De seriegrootte is ook uitgebreid om tegemoet te komen aan de vraag van de klant naar meer individualiteit, en de bouwgroottes zijn dienovereenkomstig aangepast: 

De DA-serie precisiereductoren zijn nu ca. 8% kleiner in diameter en gemiddeld 5% korter. Aan de andere kant kunnen de prestaties met gemiddeld 20% worden verhoogd. Drievoudig voordeel: meer vermogen, ruimtewinst in de toepassing en minimalisering van het totale gewicht. Ook het geluidsniveau van de DA-serie is geoptimaliseerd. Dit is aanzienlijk verminderd en wordt vooral gevraagd in toepassingen waar de reductoren werken in de onmiddelijke nabijheid van mensen, zoals in de medische technologie.

Met deze producten wil Sumitomo Drive Technologies voldoen aan de vraag van grote klanten in het gebied van robotica, werktuigmachinebouw, medische technologie en food & beverage-toepassingen. De ervaring die is opgedaan met reeds bestaande en gevestigde applicaties heeft aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de DA-serie en de bijbehorende optimalisaties. Bij grote aantallen speelt de prijs/prestatieverhouding een immense rol. De eentraps reductoren van de DA-serie hebben duidelijk geringere productiekosten in vergelijking met standaard tweetraps reductoren van dezelfde koppelklasse.

Plug & Play Transmissies
Alle bouwgroottes van de DA-serie kunnen eenvoudig in systemen worden geïntegreerd. De motoras is via een klemring met de reductor verbonden en een aanpassing van de motoras door de klant is niet nodig. Voor de verschillende bouwgroottes van de DA-serie is het mogelijk om meerdere motorasdiameters aan te bouwen, zodat motoren van diverse fabrikanten kunnen worden gebruikt. De aansluitgeometrie vereist geen complexe installatie en ook hier is een aanpassing van de aandrijfas door de klant niet nodig. Sumitomo garandeert dus een eenvoudige installatie van de reductor en de motor. Dankzij het partnerschip met motorspecialist Lafert biedt Sumitomo ook servomotoren en sturingen uit één hand aan.

* Het CYCLO-principe werd al in het begin van de twintigste eeuw door Lorenz Braren ontwikkeld en is vandaag de dag nog steeds ongeëvenaard. Cyclo-reductoren zijn excentrische reductoren zonder tandwielen. Binnenin de reductor brengen de nokkenschijven het koppel over door een rollende beweging. Het excenterlager drijft een nokkenschijf met n nokken aan, die in een vaste pennenring met n+1 pennen rolt. Terwijl de nokkenschijf in uurwijzerzin binnen de pennenring draait, beweegt deze tegelijkertijd in tegenuurwijzerzin om zijn eigen as. Als de nokken na elkaar over de pennen rollen, beweegt de nokkenschijf slechts één nok per volledige omwenteling van de aandrijfas verder. Dit resulteert in een rotatie met gereduceerd toerental in de tegenovergstelde richting van de aandrijfas. De overbrengingsverhouding wordt bepaald door het aantal nokken van een nokkenschijf. Elke nokkenschijf heeft één nok minder dan er pennen in de pennenring zitten. Daarom zijn de overbrengingsverhoudingen gelijk aan het aantal nokken van de nokkenschijf. De vertraagde draaibeweging van de nokken wordt op de uitgaande as overgebracht via meeneempennen die in boringen van de nokkenschijf ingrijpen. Meestal bestaat een geheel uit twee nokkenschijven met een tweevoudig excenterlager. Dit resulteert in een soepele, trillingsvrije loop ondanks het hogere koppel.

Sumitomo ging in 1938 een technische alliantie aan met Lorenz Braren. Voor Sumitomo vormt zijn uitvinding sindsdien de basis voor zijn belangrijkste producten en voor het op de markt brengen van nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf bevestigt nog steeds als technologisch leider, aangezien Cyclo-aandrijvingen wereldwijd met succes worden gebruikt, bijvoorbeeld in industriële robots en transfermachines. De nieuw ontwikkelde spelingvrije DA-serie heeft drie gladde cycloïdeschijven die een gebalanceerd geheel vormen. Een groot aantal gelijktijdige aangrijppunten zorgt voor een hoge torsiestijfheid en een compacte structuur.

Deze nieuwe serie reductoren alsook andere producten uit het portfolio van de aandrijfspecialisten Sumitomo tesamen met Invertek en Lafert, is te vinden op emeia.sumitomodrive.com/en-de.
Für die oben stehenden Pressemitteilungen, das angezeigte Event bzw. das Stellenangebot sowie für das angezeigte Bild- und Tonmaterial ist allein der jeweils angegebene Herausgeber (siehe Firmeninfo bei Klick auf Bild/Meldungstitel oder Firmeninfo rechte Spalte) verantwortlich. Dieser ist in der Regel auch Urheber der Pressetexte sowie der angehängten Bild-, Ton- und Informationsmaterialien.
Die Nutzung von hier veröffentlichten Informationen zur Eigeninformation und redaktionellen Weiterverarbeitung ist in der Regel kostenfrei. Bitte klären Sie vor einer Weiterverwendung urheberrechtliche Fragen mit dem angegebenen Herausgeber. Bei Veröffentlichung senden Sie bitte ein Belegexemplar an service@pressebox.de.