Contact
QR code for the current URL

Story Box-ID: 1128782

Kögel Trailer GmbH Am Kögel-Werk 1 89349 Burtenbach, Germany http://www.koegel.com
Contact Mr Maximiliam Franz +49 8285 8812318
Company logo of Kögel Trailer GmbH

Laagste eigen gewicht en compromisloze stabiliteit: Kögel biedt met de Lightplus Rail de lichtste op het spoor verlaadbare curtainsider aan

(PresseBox) (Burtenbach, )
Wereldpremière op de IAA Transportation 2022: de Kögel Lightplus Rail is de eerste oplegger met lichte constructie voor gecombineerd vervoer. Ondanks het voordeel wat betreft nuttige lading tot een ton hoeven klanten geen concessies te doen aan functionaliteit en hantering. De expositietrailer beschikt bovendien over aerodynamische optimalisaties om de CO2-uitstoot verder te verlagen.

Kögel presenteert op de IAA Transportation 2022 de eerste op het spoor verlaadbare oplegger met lichte constructie. De Kögel Lightplus Rail biedt een gewichtsvoordeel tot een ton in vergelijking met vergelijkbare standaarduitvoeringen en combineert zo de economische en ecologische voordelen van voertuigen met een lichte constructie met gebruik van het spoor als milieuvriendelijk vervoermiddel.

Hiervoor hebben de ontwikkelaars van Kögel het chassis van de Kögel Cargo Rail fundamenteel herzien en hiervoor de constructie van de voertuigen met een lichte constructie uit de serie Lightplus als basis gebruikt. Vooral door het gebruik van hoogvast staal en de hiermee gepaard gaande mogelijkheid om gericht materiaaldiktes te verminderen, zijn ze erin geslaagd om het eigen gewicht van de oplegger met gelijkblijvende hoge belastbaarheid duidelijk te verlagen.

Al in de basisuitvoering 300 kilo lichter dan het standaardmodel

In de basisuitvoering weegt de Kögel Lightplus Rail 6.060 kilogram en hiermee bijna 300 kilo minder dan de standaarduitvoering Kögel Cargo Rail. Dit model behoort sowieso al tot de lichtste voertuigen in zijn klasse en weegt circa 200 kilo minder dan vergelijkbare voertuigen van de concurrentie. Met behulp van optioneel beschikbare lichte constructies zoals velgen, luchtvaten en steunpoten van aluminium kan het eigen gewicht van de Lightplus Rail tot 5.750 kilogram worden verlaagd.

Een uitstekende waarde, want trailers die geschikt zijn voor railtransport, zijn in de regel duidelijk zwaarder dan een zuivere weguitvoering. Verantwoordelijk hiervoor zijn de speciaal versterkte houders van de uitvoeringen voor gecombineerd vervoer, zodat een kraan in de containerterminal het voertuig aan vier punten, de zogenaamde grijperranden, kan opnemen en in de 'Taschenwagen' kan tillen.

Lager eigen gewicht zorgt voor merkbare brandstofbesparing

Het hogere eigen gewicht verlaagt echter het nuttige laadvermogen van de oplegger. Weliswaar gelden er uitzonderingsregelingen voor voertuigen in het gecombineerde vervoer, die een verhoging van het toegestane totale treingewicht tot 44 ton tussen laad- en lospunt en het dichtsbijgelegen geschikte station mogelijk maken om dit nadeel te compenseren. In elk geval compenseert deze regeling niet voor het hogere brandstofverbruik van de trekker op de weg dat wordt veroorzaakt door het hogere gewicht.

Door het geringe eigen gewicht biedt de Kögel Lightplus Rail op de weg dus niet alleen meer nuttig laadvermogen, maar bespaart hij ook diesel en verkleint hierdoor de CO2-voetafdruk, die in direct verband staat met het brandstofverbruik. Volgens onafhankelijke bronnen zijn dieselbesparingen van 0,6 l/100 km per ton minder gewicht zijn mogelijk[1]. Voorlopige berekeningen met VECTO (Vehicle Emission Calculation Tool), de simulatietool van de Europese Commissie voor het bepalen van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van zware bedrijfsvoertuigen, bevestigen deze informatie.

Al in de basisuitvoering geschikt voor gangbare 'Taschenwagen'

Ondanks de lichte constructie hoeven klanten echter niet te vrezen voor beperkingen op het vlak van inzetbaarheid of de hantering van het voertuig. De oplegger heeft in vergelijking met traditionele railuitvoeringen geen nadelen. Het voertuig is al in de basisuitvoering geschikt voor het gebruik in de gangbare types 'Taschenwagen' c, e, f, g, h en i. Op aanvraag is de Lightplus Rail met een klapbare, gasveerondersteunde onderrijbeveiliging verkrijgbaar. Dit creëert de nodige vrije ruimte, zodat bijkomend het verladen op een 'Taschenwagen' van de types a en d mogelijk is.

Dankzij het modulesysteem van Kögel staan voor klanten alle uitvoeringsvarianten van de Cargo Rail ook voor de Lightplus Rail ter beschikking. Hiertoe behoren brancheoplossingen met uitrusting voor papier of rongzakken voor het staaltransport en de dubbele codificering met FlexiUse-opbouw.

Het expositievoertuig beschikt over de versterkte Strong & Go-opbouw die bij vormgesloten opgeborgen lading zoals dranken een bijzonder eenvoudige ladingzekering mogelijk maakt en ook aan de Daimler-richtlijn 9.5 zonder insteeklatten voldoet. Bovendien beschikt het voertuig over de Kögel-traileras KTA NOVUM in de railuitvoering met gedeelte luchtbalg voor de verlading per spoor.

Expositievoertuig met aerodynamische OptiFlow-bekleding

Bij de Lightplus Rail kunnen beursbezoekers ook een blik werpen op de achterbekleding OptiFlow. Het systeem optimaliseert de aerodynamica aan de achterkant van de trailer en verlaagt hiermee vooral bij hoge rijsnelheden het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de trekker met wel 1,1 l/100 km.

[1]BASt-bericht, nummer F 103: 'Technische mogelijkheden voor reductie van de CO2-uitstoot van bedrijfsvoertuigen', 2015)

Website Promotion

Website Promotion

Kögel Trailer GmbH

Kögel is een van de toonaangevende trailerfabrikanten in Europa. Met zijn bedrijfsvoertuigen en transportoplossingen voor de expeditie- en bouwsector biedt de onderneming al ruim 85 jaar lang door ingenieurs ontworpen kwaliteit op wielen "Made in Germany". Kögel ziet het als zijn verantwoordelijkheid om transport- en logistieke processen milieu- en klimaatvriendelijk vorm te geven met instemming van politiek en klanten. Het ondernemingsmotto ‘Economy meets Ecology – Because we care’ is een belofte: Kögel ondersteunt alle klanten met uitstekende expertise, diepgaande kennis van de branches en producten met een lichtgewicht constructie die vooral lang meegaan en ecologisch en economisch duurzaam zijn. Het hoofdkantoor en de hoofdproductielocatie van Kögel Trailer GmbH bevinden zich in het Beierse Burtenbach. Kögel heeft bovendien fabrieken en locaties in Ulm (D), Duingen (D), Choceň (CZ), Verona (IT), Gallur (ES), Kampen (NL), Corcelles-en-Beaujolais (FR), Schärding (AT), Padborg (DK) en Moskou (RUS).

The publisher indicated in each case (see company info by clicking on image/title or company info in the right-hand column) is solely responsible for the stories above, the event or job offer shown and for the image and audio material displayed. As a rule, the publisher is also the author of the texts and the attached image, audio and information material. The use of information published here is generally free of charge for personal information and editorial processing. Please clarify any copyright issues with the stated publisher before further use. In case of publication, please send a specimen copy to service@pressebox.de.
Important note:

Systematic data storage as well as the use of even parts of this database are only permitted with the written consent of unn | UNITED NEWS NETWORK GmbH.

unn | UNITED NEWS NETWORK GmbH 2002–2024, All rights reserved

The publisher indicated in each case (see company info by clicking on image/title or company info in the right-hand column) is solely responsible for the stories above, the event or job offer shown and for the image and audio material displayed. As a rule, the publisher is also the author of the texts and the attached image, audio and information material. The use of information published here is generally free of charge for personal information and editorial processing. Please clarify any copyright issues with the stated publisher before further use. In case of publication, please send a specimen copy to service@pressebox.de.